Tomas Brandt: “dingen doen waar ik energie van krijg”

Wie zijn die zelfstandige professionals (ZZP’ers), die er voor kiezen om onder één gemeenschappelijke handels naam te werken? Wat drijft hen, wat vinden ze van het zelfstandig ondernemerschap binnen een gemeenschappelijk verband? Vandaag spreken we met Tomas Brandt, een zelfstandige ondernemer, die zich in 2015 heeft aangesloten bij Metis Network.

Kan je wat over jezelf vertellen; wie ben je, waar houd je je op dit moment mee bezig?

Ik ben opgegroeid vlakbij luchthaven Schiphol. Inmiddels woon ik al bijna 30 jaar in Delft. Eerst als student elektrotechniek, nu met mijn gezin. In mijn werk zoek ik altijd naar uitdagingen die zich in de kloof tussen business en techniek afspelen. Vooral het contract- en leveranciersmanagement vind ik bijzonder boeiend en in dat gebied heb ik inmiddels ook behoorlijk veel ervaring opgedaan. Vooral binnen de rijksoverheid. Sinds januari van dit jaar ben ik bij de Nationale Politie actief als product-diensten manager. Een interessante en uitdagende opdracht in een dynamische organisatie. Vanuit die rol houd ik me bezig met Europese aanbestedingen.

Waarom heb je er voor gekozen om zelfstandig ondernemer te worden?

Ik ben heel lang in vaste dienst geweest bij de rijksoverheid; veel departementen heb ik van binnen gezien, maar na 13 jaar begon het bij mij te kriebelen. Ik verlangde steeds meer naar meer zelfstandigheid en meer vrijheden. Het ging mij vooral om het zelf kunnen bepalen van de inhoud en intensiteit van het werk. Ik wil vooral die dingen doen waar ik energie van krijg, die ik zelf op mijn weg kan vinden. In 2015 ben ik toen als zelfstandig ondernemer verder gegaan. Het was natuurlijk best spannend om die stap te maken. Maar, misschien een cliché, ik heb er geen moment spijt van gehad.

Wat is de meest bijzondere of meest interessante opdracht die jij als zelfstandige ondernemer hebt gedaan en waarom?

Tot nu toe heeft iedere opdracht die ik onder handen heb genomen bijzondere aspecten gehad. De context van een opdracht en/of de inhoud kunnen zeer uitdagend zijn. Vooral de afwisseling tussen verschillende organisaties en verschillende opdrachten geeft mij veel energie en laten mij groeien. Extra bijzonder was de “big-bang transitie” van een ziekenhuis informatie systeem in Den Haag. Ik koester bijzondere herinneringen aan de nachtelijke transitie met 40 leveranciers in het ziekenhuis. Het was zeer intens en leerzaam. Maar ook de Europese aanbestedingen voor werkplek hardware voor bijna 130.000 FTE van de rijksoverheid was erg uitdagend. Binnen een zware governance en juridische context is met succes een kwalitatief hoogstaande aanbesteding doorlopen. Ik kijk daar met trots en plezier op terug.

Wat betekent Metis Network voor jou, wat doe je er mee?

Metis Network is natuurlijk hèt netwerk voor zelfstandig ondernemers in de ICT. Het contact met “soortgenoten” is voor mij het belangrijkst. Het biedt de mogelijkheid tot kennis uitwisseling in een ongedwongen sfeer. De netwerkbijeenkomsten hebben bijna altijd wel een interessant onderwerp en/ of een boeiende spreker. Ook in de corona-tijd, gingen die door, online natuurlijk. Het netwerk is daardoor voor mij een grote bron van kennis en ervaring en biedt ook nog eens mooie commerciële kansen.

Wat zou je nog graag willen bereiken met Metis Network?

Persoonlijk denk ik dat ik het netwerk maximaal benut, maar wat ik vooral fijn zou vinden als we blijven groeien. Ik kom graag in contact met andere zelfstandige ondernemers die benieuwd zijn in onze formule en hun kennis en ervaring die zij hebben. Zelfstandig ondernemen is top helemaal als je dan ook nog eens bent aangesloten bij een netwerk, zoals Metis Network.

26 april 2022
Frans Waller