Inleiding

Vorig jaar sprak VMware over “any device, any application, one cloud”. Vandaag spreekt VMware over “any device, any application, any cloud”. Het lijkt maar één woord verschil, maar dat ene woord geeft precies aan waar het op dit moment om gaat: de transitie van workloads naar de cloud. Daarbij dan vaak de combinatie van public cloud en private cloud, oftewel de hybride cloud. Ook VMware volgt deze ontwikkeling en introduceert de “Cross-Cloud Architecture”. Deze architectuur breidt de hybride cloud strategie van VMware uit met nieuwe cloud-mogelijkheden die het runnen en beheren van applicaties tussen clouds in één beheeromgeving vereenvoudigt. Op VMware Europe 2016 werd de Cross-Cloud Architecture groot gepresenteerd in de keynote. Deze blog gaat dieper op in op de Cross-Cloud Architecture.

Wat zijn de Cross-Cloud uitdagingen?

Het huidige Cross-Cloud tijdperk brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Op de eerste plaats de connectie tussen en veiligheid over clouds heen. Elke cloud heeft zijn eigen technieken en mogelijkheden. Hierdoor is per cloud specifieke kennis nodig en is de kans groot dat er silo’s ontstaan. Daarnaast heeft elke cloud een eigen beheerplatform. Om meerdere clouds efficiënt te beheren, is uniformiteit over de clouds heen essentieel. Eén beheertool, één securitymodel en één connectiemodel zorgt voor maximale ondersteuning en agility voor de bedrijfsprocessen. Daarnaast zijn de kosten per cloud anders opgebouwd. Inzicht in kosten is daarom essentieel om kosteneffectief workloads in verschillende clouds te kunnen draaien. The Cross-Cloud Architecture adresseert deze Cross-Cloud uitdagingen en komt met goede oplossingen om deze uitdagingen op te lossen.

Wat is the Cross-Cloud Architecture?

The Cross-Cloud Architecture brengt de gebruiker cloud freedom en control. Dit lijkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar is het niet. The Cross-Cloud Architecture breidt de hybride cloud strategie van VMware uit met nieuwe public en private cloud mogelijkheden die gebruikers de mogelijkheid bieden om applicaties te draaien, te beheren, te verbinden en te beveiligen tussen verschillende clouds en dat in een gemeenschappelijke omgeving. De business kan hierdoor innovatief de mogelijkheden van de verschillende clouds gebruiken, terwijl de IT afdeling de mogelijkheid krijgt voor een uniform compliance-, security- en beheermodel. In figuur 1 wordt de positionering van the Cross-Cloud Architecture in de visie van VMware weergegeven. In deze visie kan elke applicatie draaien op elk device op elke cloud. The Cross-Cloud Architecture vult hierbij het aspect ‘any cloud’ in. [caption id="attachment_4992" align="aligncenter" width="720"]cross-cloud-architecture-overview Figuur 1: positionering van de Cross-Cloud Architecture in de visie van VMware[/caption] The Cross-Cloud Architecture bestaat uit VMware Cloud Foundation en een aantal Cross-Cloud services. VMware Cloud Foundation is een uniform SDDC platform dat zowel de gevirtualiseerde rekencapaciteit (vSphere), opslag (VSAN) als netwerk (NSX) integreert in een volledige SDDC stack. Daarnaast biedt het door middel van de “SDDC manager automatische uitrol, update en lifecycle management van de hele stack. De cross-cloud services zijn SaaS-diensten die the Cross-Cloud Architecture ondersteunen. Deze services komen in medio 2017 beschikbaar, worden enkel aangeboden als SaaS-dienst en bieden de volgende functionaliteit:
  • Discovery en Analytics: het ontdekken van applicaties over clouds heen, inclusief kostenanalyse;
  • Compliance en Security: microsegmentering en monitoring om veiligheid en compliance te garanderen van applicaties over clouds heen;
  • Deployment en Migration: biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om te werken over clouds heen en de IT afdeling de mogelijkheid om applicaties over de clouds veilig en compliant te beheren.
Figuur 2 geeft the Cross-Cloud Architecture weer. VMware Cross-Cloud Architecture biedt een solide basis voor de private cloud en de mogelijkheid om meteen of later uit te breiden naar een hybride cloud. [caption id="attachment_4993" align="aligncenter" width="720"]vmware-cross-cloud-architecture Figuur 2: de Cross-Cloud Architecture[/caption]

Conclusie

VMware speelt krachtig in op de public cloud ontwikkelingen. Als oorspronkelijke on-premise leverancier van virtualisatie en SDDC platformen heeft VMware een goede combinatie gevonden hoe beide werelden geïntegreerd kunnen worden. Hierbij blijft VMware een belangrijke speler op de private cloud markt, maar krijgt het ook een krachtige propositie op de hybride en public cloud markt. Vooral de optionele integratie met NSX, waardoor het bedrijfsbrede IP plan en de netwerk- en security policies over de clouds heen toegepast kunnen worden, maakt een echte hybride cloud mogelijk. Daarnaast vindt het beheer plaats via één beheertool en ook identity management is gecentraliseerd. Cross-cloud wordt daarmee daadwerkelijk uniform, waardoor cross-cloud beheer lijkt op het beheer van één cloud en er maximale efficiency bereikt wordt. Cloud freedom en control. Vrijheid voor de business en controle voor de IT beheerders.