Interview

Stilstand is achteruitgang, zeker in de IT.

Met de interview serie “vertel eens….”, zetten we de mensen van en achter de schermen van Metis IT in de schijnwerpers. Deze keer hebben we een gesprek met Theo Hardendood. Theo is vrij kort (in 2007) na de oprichting van Metis IT aangesloten en is één van de 4 eigenaren van Metis IT. Maar in het dagelijks werk is Theo vooral een graag geziene en gedreven technisch consultant.

Kun je wat over jezelf vertellen; wie ben je, waar houd je je op dit moment mee bezig?

Ik ben 57 jaar, woonachtig in Delft met mijn vriendin en haar dochter en adviseer verschillende organisaties op het gebied van (netwerk)infrastructuur en informatiebeveiliging. Mijn hobby is, hoe kan het ook anders, computers, programmeren en (een beetje) elektronica.

Hoe ben je ooit in de ICT gekomen, en wat vind je vooral mooi aan IT-Infrastructuur, i.p.v. applicatie ontwikkeling?

Ik studeerde werktuigbouwkunde en in het eerste jaar kreeg ik als bijvak informatica. Na 3 maanden heb ik het overgenomen van de leraar. Er was toen nog geen fulltime HBO/WO opleiding Informatica beschikbaar, dus ik heb een paar AMBI-modules gevolgd en gesolliciteerd bij Minihouse als softwareontwikkelaar. Daar deed ik na een tijdje ook de bouw en verhelpen van storingen van netwerken en computersystemen. Eigenlijk heb ik nooit een definitieve keuze gemaakt tussen ICT-infrastructuur en software, en dat is maar goed ook want het loopt nu allemaal in elkaar over.

Wat is de meest bijzondere of meest interessante opdracht die je tot op heden hebt gedaan?

Dat is een lastige keuze. Mobile (online) bevragingsmodule in 1995, ver voordat we 2G hadden? Complete migratie van een 24×7 organisatie met 6000 gebruikers zonder downtime? Een multi-tenant software-defined datacenter met zero-trust?

Ik kreeg 2 jaar geleden een e-mail dat een berichtenmodule, rond 1990 gemaakt voor het doen van elektronische aangiftes bij de douane voor een vrachtimporteur, na 30 jaar werd uitgefaseerd waarbij het meerdere migraties, zelfs naar andere besturingssystemen, had overleeft.

Metis IT doet veel aan kennisontwikkeling en kennisdeling, waarom vind ook jij dat zo belangrijk?

Stilstand is achteruitgang, zeker in de IT. En de kracht van Metis IT is dat we diepe kennis hebben van de belangrijkste platformen maar niet op een (kennis)eiland blijven zitten. Met elkaar kunnen we alles aan en blijven we leren.

Wat zou je nog graag willen bereiken samen met Metis IT?

Eigenlijk vind ik dat we al heel goed bezig zijn. Iets meer medewerkers zou fijn zijn, zodat we nog meer klanten kunnen helpen. Maar het moet niet te groot worden.