Interview

Elke opdracht heeft zijn uitdagingen, charmes en leermomenten.

Met de interview serie “vertel eens….”, zetten we deze keer Ronald van Vugt in de schijnwerpers. Ronald heeft zich in 2013 bij Metis IT aangesloten en is één van de eigenaren van het bedrijf. Behalve eigenaar is hij vooral bezig met het inhoudelijke werk, het aanjagen en ontwikkelen van (nieuwe) kennis en staat graag zelf met zijn poten in de modder.

Kun je wat over jezelf vertellen; wie ben je, waar houd je je op dit moment mee bezig?

Ik ben 53 jaar en alweer ruim 20 jaar woonachtig in Rotterdam. Van oorsprong ben ik Brabander. Na mijn studie aan de universiteit Eindhoven (informatietechnologie) heb ik het vak geleerd bij vier werkgevers in een periode van 10 jaar. Daarna wist ik zeker dat ik totaal ongeschikt was om voor een baas te werken, hoewel ik deze periode zeker niet had willen overslaan. Vervolgens ben ik begonnen als zelfstandig professional in de rol van solution architect, met name bij de Rijksoverheid. Ruim negen jaar geleden kwam Metis IT op mijn pad. Samen tot een resultaat komen blijft toch mooier dan alleen werken zodat ik die mogelijkheid met beide handen heb aangepakt. Naast mijn werk vind ik het leuk om films te kijken (in de bioscoop en in mijn thuisbioscoop) en me daar wat verder in te verdiepen met cursussen. Ook kan ik genieten van cultuur, musea en fotograferen. En niet te vergeten ijskoffie (heerlijk).

Hoe ben je ooit in de ICT gekomen, en wat vind je vooral mooi aan het van IT-Infrastructuur Architect?

Techniek heeft mij van jongs af aan al geboeid. Toen ik 8 jaar oud was heb ik mijn eerste radio in elkaar gesoldeerd, op mijn 14de was ik de jongste gecertificeerde zendamateur in Nederland (ik heb nog steeds mijn callsign PA3EAH). Op de middelbare school kwam ik via mijn wiskundeleraar in contact met Basicode3. Een programma geschreven in Basicode3 kon op vele thuiscomputers in die tijd draaien. Dat was ook nog de tijd van het cassettebandje en elke week werd er op de radio een Basicode3 programma uitgezonden dat opgenomen kon worden om vervolgens te laden in de thuiscomputer. Ik heb vele programma’s gemaakt in die tijd en het radioprogramma ook gepresenteerd. Toch bleef mijn hart bij de elektrotechniek en ben daarom elektrotechniek gaan studeren aan de technische universiteit Eindhoven. Op dat moment werd ook de studie informatietechnologie geïntroduceerd dat je met een propedeuse elektrotechniek kon volgen. Het is een combinatie van elektrotechniek, informatica en bedrijfskunde. Voor mij de ideale combinatie, waardoor ik die richting heb gekozen. Ook tijdens mijn studententijd was ik commercieel bezig met IT via mijn eenmansbedrijf NetWell. Hierin hielp ik MKB bedrijven met hun automatisering en heb ik een programma gemaakt voor notariskantoren dat ik later heb verkocht. Na mijn afstuderen ben ik meteen begonnen bij een IT bedrijf als netwerkspecialist en later hoofd interne automatisering.

Wat is de meest bijzondere of meest interessante opdracht die je tot op heden hebt gedaan?

Elke opdracht heeft zijn uitdagingen, charmes en leermomenten. Er steekt niet een opdracht met kop en schouder uit boven de andere opdrachten. Mijn eerste opdracht staat me nog steeds bij. Ik ben toen ingehuurd als architect bij Rijkswaterstaat om de decentrale datacenters te migreren naar een centraal datacenter. Dat was in de tijd dat virtualisatie net aan het opkomen was. Uiteindelijk hebben we toen het grootste gevirtualiseerde datacenter in Europa neergezet (met versie 2.5 van VMware … ook VMware is zeker gegroeid).

Waarom ben je bij Metis IT gekomen en wat maakt Metis IT nou zo bijzonder?

In mijn tijd als zelfstandig professional was ik vooral actief bij de Rijksoverheid. Dat gold ook voor Metis IT en zo kwamen we in contact met elkaar. Hoewel het leven als zelfstandig professional mij zeker beviel, is het samen doen leuker. Je kunt dan meer bereiken, zeker binnen een organisatie als Metis IT als onafhankelijke infrastructuurspecialist met een mooie club vakidioten. Toen mijn interesse werd gevraagd om mij aan te sluiten bij Metis IT, hoefde ik dan ook niet lang na te denken en vrij snel hadden we dan ook een overeenkomst.

Wat zou je nog graag willen bereiken samen met Metis IT?

Dat we onze diepgaande kennis van infrastructuur en hoe je die op de juiste manier kunt inzetten nog beter naar buiten toe kunnen profileren. We zijn wel heel goed in ons vak, maar iets minder goed dat dan ook te profileren. Misschien is dat ook wel eigen aan vakidioten…