Als er een periode is om veel van en over Citrix te horen dan was het deze wel. Zo was er de Citrix Field Kickoff van 12 t/m 18 en 19 t/m 21 januari en 3 februari was er de Citrix Work Summit. Voor partners van Citrix wordt er in het begin van het elk jaar een evenement gehouden in Amerika, de Citrix SUMMIT. Een evenement van samen zijn, netwerken, de roadmap van Citrix te horen en waar de partners van Citrix zich op kunnen focussen komend jaar op het gebied van sales, consulting en techniek. Er zijn leveranciers, partners en Citrix sprekers die hun visie en verhaal komen vertellen. Dit jaar was het allemaal anders. Corona zorgde ervoor dat we dit jaar niet fysiek samen konden zijn. De sessies waren dit jaar allemaal online, verdeeld over meerdere dagen en rekening houdend met de verschillende wereldtijden om ons over de diverse onderwerpen bij te praten. Er was aandacht voor sales maar ook werd er veel over de techniek gesproken. Zo is er bij de introductie van de Citrix Work Summit het verhaal verteld over hoe Citrix helpt bij het Formule 1 team Red Bull Racing. Er werd over zoveel leuke onderwerpen gesproken, te veel om allemaal in deze blog te vertellen. Als tip geef ik mee, zorg dat je er de volgende keer bij bent om het zelf te horen. Toch wil ik een paar punten met jullie delen en meegeven.
 • Flexibiliteit "Work is not a "Place"".
 • Veiligheid "Zero Trust" en hoe kan Citrix daarbij helpen.
 • Remote PC de krachtige workstation te benaderen vanaf thuis.

Flexibiliteit

Het is voor ons in de wereld van VDI niet iets nieuws, maar flexibel werken is nu nog nooit zo belangrijk geweest. Zo hebben we het altijd over de 3 “Any’s”:
 • Any Place
 • Any Where
 • Any Time
Oftewel flexibiliteit! Door corona heeft waar we werken meer van ons gevraagd qua flexibiliteit op de werkvloer. We werken nu met velen thuis en dat vraagt en verandert soms nog wat veel van onze oude traditionele IT infrastructuur. Bij veel bedrijven bestond de mogelijkheid om thuis te kunnen werken al, maar was het niet berekend om met zoveel personeel vanuit thuis te werken en gebeurde het vaak met toestemming van een manager. Omdat grootschalig thuiswerken toch snel mogelijk te maken heeft een Virtual Desktop Infrastructuur (VDI) een zeer belangrijke rol gespeelt en daarin onder andere ook Citrix. Het gemak waarmee makkelijk werkplekken opgeschaald kan worden met een eventuele uitbreiding naar de cloud (Hybride) blijkt in het praktijk goed te werken. Veel organisaties hebben een eigen datacenter waarin alles aanwezig is. Om toch snel te kunnen opschalen, is naar de cloud toe gaan voor extra capaciteit een oplossing. Dit wordt een hybride omgeving genoemd een combinatie van On-Premise en de cloud. Het voordeel van cloud is betalen voor wat je gebruikt en opschalen is in de cloud vele malen makkelijker en bovendien zijn de kosten gelijk zichtbaar. Met Citrix is het mogelijk om te werken met een hybride opzet ongeacht welke cloud dienst er gebruikt wordt, Google, AWS, Oracle en/of Microsoft Azure het is allemaal mogelijk. Met de snelheid waarmee er in de cloud werkplekken kunnen worden opgeschaald kun je ze ook weer afschalen. Een uitbreiding van het eigen datacenter On-Premise door aanschaf van extra hardware is dan niet nodig.

Zero Trust

Een punt die ik onder de aandacht wil brengen is Zero Trust (ZT). Beveiliging was al een zeer belangrijk onderdeel in onze IT infrastructuur maar door een explosie van cloud technologie en door corona’s druk om flexibel overal te kunnen werken en met name thuis heeft het de perimeter van het bedrijfsnetwerk opnieuw gedefinieerd. Als gevolg hiervan zijn er organisaties die het ZT security model inzetten voor een veilige toegang tot bedrijfstoepassingen en zijn data. Dit betekent aanpassen van de moderne werkplek, het omarmen van meer flexibel werken en gebruikers, apparaten, applicaties en data ongeacht waar ze zich bevinden te beschermen. Zero Trust is een security framework wat gebruikt kan worden bij de inrichting van de werkplek. Het is geen Citrix framework maar Citrix beschikt over producten die goed helpen om de ZT te implementeren. Zero Trust security framework (ZTX) van Forrester kent daarin als een geïntegreerde beveiligingsfilosofie en een end-to-end-strategie zes belangrijke fundamentele gebieden die onderling verbonden zijn met elkaar.
 1. Workforce / People - Verifieer alle identiteiten met sterke authenticatie (MFA).
 2. Devices - Krijg inzicht in alle apparaten die toegang hebben tot het netwerk.
 3. Network - Versleutel communicatie, beperk de toegang door beleidsregels en segmenteer netwerken.
 4. Automation & Analytics - Ontdek schaduw-IT en bewaak en monitor de toegang met realtime analyses.
 5. Workloads - Pas realtime detectie van bedreigingen toe, blokkeer en markeer automatisch risico's en pas principes voor toegang met de minste bevoegdheden toe.
 6. Data - Classificeer, label en codeer gegevens om ze te beschermen.
Citrix heeft producten voor elk gebied in het Zero Trust framework zoals hierboven is aangegeven. Elke ZTX is uniek zoals ook de organisatie waarvoor het ingezet gaat worden. Deze werkwijze kan niet worden geïmplementeerd zonder te starten met de noodzakelijke evaluatie van de huidige omgeving en het bepalen van de prioriteiten. Elke stap vooruit zal de risico’s verminderen en de beveiliging verhogen. Bekijk de link van Microsoft over Zero Trust Security (microsoft.com). In het filmpje laat Microsoft zien wat Zero Trust omhelst.

Remote PC

Remote PC is het laatste punt wat ik met jullie wil delen. De meest populaire feature in het jaar 2020 beschikbaar in Citrix Virtual Apps & Desktop was de Remote PC feature. Vorig jaar in mei van 2020 heeft Citrix de oplossing verder toegankelijk gemaakt door het onderdeel te maken van Citrix Desktop Service en Citrix Desktop Essentials. Door op een fysieke computer de Citrix Virtual Delivery Agent (VDA) te installeren is het mogelijke om op afstand via de StoreFront veilig een connectie maken zonder eerst een VPN verbinding op te zetten. Het niet gebruiken van een VPN-verbinding wordt als voordeel gezien omdat het kan leiden tot trage verbindingen en een gebrek aan toegang tot alle benodigde apps. Nog een belangrijk feature die Citrix in de VDA heeft gezet is de Wake On LAN functionaliteit. Hierdoor is het mogelijk door simpelweg in te loggen op het portaal en je computer onder je bureau op kantoor op afstand aan te zetten en verder te gaan met je werk. Met Remote PC is het zelfs mogelijk om de zware fysieke computers die voorheen alleen te gebruiken was op kantoor overal en op elk apparaat toegankelijk te maken. De architectuur ziet er als volgt uit:

Wrap up

Dit zijn een aantal leuke en interessante onder werpen waarover is verteld en er zijn nog meer leuke onderwerpen. Het is nog mogelijk om tot 5 maart de sessie nog een keer te bekijken. Dat kan door op deze link te klikken Citrix Work Summit 2021. Maar uiteraard is het ook mogelijk om een van de Metis IT specialisten te vragen voor adviezen rondom vragen omtrent de werkplek. Ik en mijn collega’s helpen je graag verder!