Interview

Topsport bedrijven, continu ontwikkelen, vernieuwen en prestaties leveren.

In onze interview serie “vertel eens….”, zetten we de mensen van Metis IT in de schijnwerpers. Deze keer hebben een gesprek met Jelle Bemener. De focus van Jelle ligt op het ontwikkelen en uitbouwen van de “support” dienstverlening van Metis IT. Hij doet dit zowel in opdrachten bij klanten en als manager van alle support-activiteiten van Metis IT.  Een uitdagende opdracht in een dynamische markt.

Even warmdraaien; wie ben je en wat doe je zoal buiten je werk?

Ik ben Jelle Bemener vader van Dominiek en Kjelt, getrouwd met Leonie. We wonen in Zoetermeer in de oude stadswijk Driemanspolder, waar we het erg naar ons zin hebben. Ik ben een optimistische enthousiasteling (kwispel de glazen van tafel = labrador). Hou van gadgets, techniek en allerlei ontwikkelingen waarmee of waardoor IT voor mensen meer bruikbaar wordt. Ik houd van muziek luisteren en maken. Zing graag mee, maar heb altijd de tekst fout, daarnaast ben ik geen geweldig zanger, dus beperk het vooral tot in de auto (waarschijnlijk tot vermaak van andere verkeersdeelnemers 😉). Ik heb een drumstel, pingel een beetje op de piano en zou heel graag klarinet leren spelen. Een andere hobby van me is fietsen. Ik hou ervan om lekker buiten te zijn. Ik hoef niet hard te fietsen, maar vind het vooral leuk om mooie routes te rijden op de gravel-bike, mountainbike of racefiets. Ik heb vier fietsen en vind het leuk om het fietsonderhoud zelf te doen.

Wat zijn jouw drijfveren om de “support” dienstverlening verder uit te bouwen, wat kan je daarmee bereiken?

Binnen Metis IT hou ik me voornamelijk bezig met de business line IT Support. IT Support is een relatief jonge tak in ons bedrijf waarmee we invulling geven allerhande vraagstukken met betrekking tot het exploiteren van je IT infrastructuur. Onze klanten hebben veelal de behoefte om ook diverse beheersmatige taken en rollen bij ons onder te brengen. Wij pakken dit graag voor ze op. Metis IT Support kan putten uit een enorme hoeveelheid expertises op diverse vlakken. En vanuit die mogelijkheid, kunnen wij onze dienstverlening zo oprekken dat wij als het ware de “eigen” IT afdeling van de klant kunnen zijn. Dit kun je gemakshalve Managed Services (Support, beheer en Life Cycle Management) noemen, maar daarmee doe je IT Support eigenlijk te kort. Want, Metis IT Support kan een breder dienstenportfolio aanbieden, diensten die aanvullend zijn op de Managed Services, zoals: Security Officer, Procesmanagement, Informatiemanagement en Functioneel beheer. Het fijne voor onze klanten is, dat deze rollen als een dienst (As a service) kunnen worden afgenomen en als individuele dienst (bouwblokken) beschikbaar zijn. Dit maakt het voor organisaties aantrekkelijk en mogelijk om dit soort rollen in te vullen, waarbij het anders niet haalbaar zou zijn omdat het geen full time functie betreft, of het lastig is om iemand voor zo’n rol in huis te halen of te behouden.

Wat ik ook super leuk vind om te zien is dat we binnen Metis IT zo’n mooie synergie hebben tussen enerzijds de engineers (die support en beheertaken uitvoeren) en de consultants die vooral bezig zijn met het ontwerpen en realiseren van nieuwe / moderne IT infrastructuur oplossingen.

Welke ontwikkelingen zie jij momenteel in de markt? Hoe speelt Metis IT Support daarop in?

De markt is enorm in beweging. Al onze klanten zijn inmiddels gewend aan virtualisatie. Binnen Metis IT zijn we al een tijd bezig met de volgende stappen en bereiden we ons voor op het massaal gebruik van containers. Je ziet de eerste Enterprise omgevingen hier al volop mee aan de gang. De rest van de wereld zal de komende twee jaar gaan volgen. Het is leuk en indrukwekkend om mijn collega’s met deze nieuwe technieken aan de gang te zien, waarbij verschillende platformen, “orchestratie-mogelijkheden” en de automatisering van workloads worden onderzocht.

Wij volgen en onderzoeken ook ontwikkelingen van AI. Hoe kunnen we van AI gebruik maken, waar zitten de valkuilen en kunnen we de volgende stappen en mogelijkheden van deze technieken verbeelden?

Op het gebied van high secure IT zien we ontwikkelingen waarbij gebruiksgemak, interactie en plaats- en tijd onafhankelijk werken steeds belangrijker worden. Als je dit afzet tegen risico’s die daarbij komen kijken, maatregelen die genomen moeten worden om te voldoen aan wettelijke kaders voor het verwerken van dit type informatie, is het erg mooi om te zien dat we met een aantal partijen in de markt in staat zijn om gehoor te geven aan de gebruikswensen en dit alles binnen het geldende beveiligingskader te waarborgen. Het is en blijft een dynamisch spel, de wensen van gebruikers veranderen, de techniek ontwikkelt verder, de veiligheidsnormen veranderen als ook de dreigingsprofielen. Ik vind het dan ook super tof om te zien hoe wij steeds beter in staat zijn om flexibele en moderne werkomgevingen te realiseren voor de mensen die werken binnen zeer hoog beveiligde IT omgevingen.

Veel van onze collega’s zijn bij klanten aan het werk voor uiteenlopende projecten bij verschillende opdrachtgevers in verschillende fasen en omvang. Tweewekelijks organiseren we een “in house” expertiseavond, waarbij we ontwikkelingen in de markt, vraagstukken die we bij projecten tegenkomen bespreken en/of proposities op basis van bestaande producten en diensten uitwerken voor klanten of als blauwdruk voor de toekomst. De expertiseavond verenigt en verbindt supportengineers met consultants, biedt de mogelijkheid voor al onze collega’s om zich verder te bekwamen. Dat is waardevol voor ons zelf, maar zeker ook voor onze klanten.

Op het gebied van Beheer en Support zie ik vooral kansen voor de “As a Service” dienstverlening, die wij aanvullend op het Managed Services portfolio ontwikkelen. De combinatie van (remote) support en beheer, aangevuld met periodieke ondersteuning, advies en audits on-site maakt het voor onze klanten mogelijk om de IT afdeling te outsourcen. Als je dat combineert met onze visie waarin we voor langdurige relaties gaan en ons aanpassen aan de business van de klant, kun je met recht stellen dat wij de “eigen” IT afdeling van de klant kunnen zijn. Ik heb erg veel zin om deze vorm van dienstverlening verder te ontwikkelen en hoop de komende maanden weer nieuwe en bestaande klanten aan te kunnen sluiten voor een stuk nieuw of aanvullende dienstverlening.

Waar ben jij het meest trots op en waarom?

De afgelopen 10 jaar heb ik heel veel samengewerkt met en voor Metis IT. Ik heb vorig jaar de stap gezet om het dienstverband aan te gaan, met de opdracht om de IT Support afdeling verder vorm te geven. Ik ben trots op het feit dat wij deze organisatie aan het bouwen zijn, maar vooral hoe wij dat met z’n allen doen. Wat mij trots maakt is dat Metis IT een platte organisatie is waar deuren echt open staan, verantwoordelijkheid en vrijheid vanzelfsprekend zijn en er erg veel respect voor mensen is.

Op persoonlijk vlak ben ik trots op de ontwikkeling die ik binnen Metis IT kan doormaken. De vrijheid en het vertrouwen welke ik van mijn collega’s krijg resulteert in het feit dat ik me ondernemend kan gedragen, waarbij ik nieuwe markten kan verkennen en samenwerking met partijen kan onderzoeken. Mijn werk is divers en erg dynamisch, daar word ik blij van.

Wat zou je graag persoonlijk willen bereiken, samen met Metis IT?

Ik wil Metis IT Support ontwikkelen tot een toonaangevende aanbieder van de “IT Afdeling op afstand”. Dat is topsport bedrijven, continu ontwikkelen, vernieuwen en prestaties leveren. Ik heb zin in het ontwikkelen en bouwen van deze organisatie, wil graag verder met en bij de mooie klanten die we nu bedienen. Ik ben hier zeker nog niet klaar.