Arent Kranstauber: “Geen gesprek dat ik heb is hetzelfde, dat maakt mijn werk spannend”

In onze interview serie “vertel eens….”, zetten we de mensen van Metis IT in de schijnwerpers. Deze keer hebben een gesprek met Arent Kranstauber. Arent is als niet techneut een opvallende verschijning binnen het team van Metis IT. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het werven van onze “champions” en het meten en regelen van de “sociale temperatuur” binnen ons team.

Kun je wat over jezelf vertellen; wie je bent en wat je zoal doet?
Ken je die gast die op het eerste gezicht misschien een beetje to much is? Maar, als je met hem 1-op-1 zit, onmiddellijk ervaart dat niets minder waar is….., dat ben ik. Ik ben ook die gast die dingen aanhaalt die je misschien maanden geleden vluchtig bij de coffee corner hebt vertelt en die altijd belangstelling toont en oprecht geïnteresseerd is in hoe het met jou gaat. Ik hou van gezelligheid, van sociale interactie en van roering, zowel privé als in mijn werk. In Almere woon ik samen met mijn (Spaanse) vriendin en 2 katten. Mijn vriendin komt uit Valencia, en je kan je vast wel voorstellen dat het heel vervelend is om daar bij haar familie op bezoek te gaan ;-). In mijn vrije tijd speel ik graag een competitief potje Paintball, dat is een geüpgraded potje tikkertje, waar communicatie, samenwerking en tactiek erg belangrijk zijn. Paintball is echt een grote passie van mij,

In alles wat ik doe, waar ik me ook bevind, probeer ik graag met iedereen in verbinding te komen. Met veel positiviteit en vol energie werk ik vooral team gericht. Hierbij probeer ik mijn omgeving te enthousiasmeren en te betrekken en ja, ook zo nu en dan de mensen uit hun comfortzone te halen. Dat geeft vaak verrassende resultaten en reacties.

Wat vind jij leuk aan het rekruteren en vinden van nieuwe collega’s?
Geen gesprek is hetzelfde, dat maakt mijn werk spannend en ook divers. Het gaat er mij om om ècht in contact te komen en ècht in gesprek. Ik zoek dan ook altijd naar de gedeelde waarden. Wanneer ik personen (online) tegenkom die het Metis IT DNA zouden kunnen hebben gaat mijn hart sneller kloppen. Dan begint het echte werk voor mij. In mijn benadering neem ik de tijd en ruimte om meer te weten te komen over deze mensen, wat zij belangrijk vinden, wat ze willen bereiken en hoe ze leven, zowel privé als zakelijk. En als het moment daar is benader ik ze op een persoonlijke, mensgerichte originele en toffe manier. Vol energie en met mooie wendingen heb ik dan mijn gesprekken, dan ben ik niet te stoppen. Het leukste vind ik dan ook de reacties die ik krijg:
Dit is wel een van de meest originele recruitment berichten in “ages” haha.”
Wat een tof bericht! Ontzettend leuk om dit terug te lezen! Zeker die extra “mile” besluit dat ik toch reageer.
Bedankt voor je persoonlijke bericht. Het is altijd fijn om te lezen dat er verder gekeken is dan alleen een functietitel
En precies dit soort reacties maken mijn werk leuk, en dan hoeft er niet eens direct iets uit te komen!

Bij Metis IT heet jouw functie “Community Manager”. Wat wordt daar mee bedoeld? 
Dat sociale dier zijn dat ik in mijn intro omschreef is belangrijk binnen mijn rol als Community Manager. Wanneer je als puur sang recruiter leuke collega’s kan verwelkomen binnen een bedrijf maar ze als bootladingen ook weer vertrekken gaat er iets niet goed. Daarom spendeer ik graag tijd & aandacht aan onze interne collega’s. Op deze manier probeer ik pijnpunten vroegtijdig te ontdekken en kan ik voorkomen dat bijvoorbeeld iets kleins niet escaleert. Het behoudt van goede collega’s is ten alle tijden beter dan het werven van alleen maar nieuwe.

Waar ben jij het meest trots op en waarom?
Als je van (werk) omgeving wisselt, kan je er achter komen dat zaken die jij heel logisch en als vanzelfsprekend beschouwd, voor een ander niet altijd zo zijn. Op zo’n moment besefte ik opeens heel goed wat voor kennis, kunde en ervaring ik inmiddels had opgebouwd. Voor mij een ware “eye opener”, die mij stimuleerde om meer van mezelf te gaan vragen. Dat betekent: doorzetten, de lat hoger leggen, incasseren, terugveren en weer doorgaan. Bij Metis IT werd ik meteen uitgedaagd met veel vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik sta daar aan de lat om te werven en de “community” verder te ontwikkelen en uit te bouwen. Ik doe dit o.a. door creatief nieuwe ideeën, processen en methoden te bedenken, door nieuwe verantwoordelijkheden en taken op te pakken en mensen te verbinden. Ik had geen voorganger, dus kon mijn eigen pad kiezen. Dat vraagt veel inspanning en doorzettingsvermogen, maar geeft mij ook veel energie. Ik ben dan ook trots op mijn resultaten en trots op het feit dat ik mij mag en kan inzetten voor een professionele en hechte organisatie zoals Metis IT.

Wat vind jij aantrekkelijk aan het werken bij Metis IT?
Ik heb zelf gesolliciteerd op een “recruiter” functie bij Metis IT. Hier werd snel en positief belangstellend op gereageerd door Ronald van Vugt. Na een kijkje op de “Team” pagina op www.metisit.nl, zag ik dat Ronald consultant is bij Metis IT. Wow….. dat vond ik tof ! Een consultant, die de sollicitaties behandeld, dat was voor mij verrassend. Toen ik wat verder keek in het team, zag ik dat ook de algemeen directeur gewoon tussen de mensen in het team staat opgesteld. Het bleek ook nog dat hij van huis uit een echte techneut is, dat maakte het voor mij heel interessant. Mijn eerste indruk was dat dit bedrijf met een echte IT en mens gerichte mindset wordt geleid en niet door een stelletje smooth and money driven sales. Wat een verschil met andere organisaties die ik ken. Het is dus echt gaaf om hier te werken. De bijna familie-cultuur, de passie, de gedrevenheid van alle mensen is opvallend. De eenvoudige no-nonsense platte organisatiestructuur weerspiegeld dat. De lijntjes zijn extreem kort, we kunnen snel schakelen. Dat maakt het voor mij erg prettig om mijn werk uit te voeren. Indien je nu solliciteert reageert deze semi techneut graag! En voor een goed persoonlijk en vooral ook inhoudelijk gesprek zal dan ook nog steeds Ronald van Vugt graag aansluiten!

Wat zou je nog graag willen bereiken samen met Metis IT?
Metis IT heeft een hechte klantenkring, die is ontwikkeld door constant een hoge kwaliteit te leveren en door de betrokkenheid van de consultants bij de opdrachtgevers. Metis IT werkt in een zekere zin niet voor opdrachtgevers, maar juist samen met opdrachtgevers. Het gaat er om dat we IT oplossingen verzinnen en realiseren die de gebruikers en de business van de klant echt helpen. Dat vraagt ook om een relationele manier van business genereren, deze te onderhouden en waar mogelijk uit te bouwen. Je moet de klant begrijpen. Gewoon ook eerlijk nee zeggen als je om wat voor reden dan ook niet aan een vraag zou kunnen voldoen. Ik wil mijzelf binnen Metis IT ontwikkelen, dat ik ook een bijdrage kan leveren in het relatiebeheer en de business verder te helpen ontwikkelen. Dat betekent het managen van de groei. De vraag stimuleren, de relaties behouden en uitbouwen enerzijds en aan de andere kant zorgen dat we onze groei ambities waar kunnen maken en de klanten kunnen blijven bedienen. Om dit te bereiken kunnen we nog een tiental goede consultants gebruiken, werk aan de winkel!

30 maart 2023
Frans Waller