Welke consequenties heeft het als de prijzen van clouddiensten extreem stijgen?

Ik las dit nieuwsartikel van Canalys (Canalys Newsroom – Growth in global cloud services spend slows to lowest rate ever in Q3 2022) en dat zette mij aan het denken. Jarenlang groeide de cloudleveranciers elk jaar met grote cijfers en werden de verwachtingen keer op keer waargemaakt of overtroffen. Het laatste kwartaal bleek dit anders te zijn. De impact op de inflatie en recessie zorgde ervoor dat de meeste cloudleveranciers hun omzetdoelstellingen het laatste kwartaal niet haalden.

Het nieuwsartikel heeft aan dat dat onder economische druk klanten ervoor kiezen om de operationele risico’s te verkleinen door hun IT budgetten te verlagen. Dit lijkt een tijdelijk effect en zodra de economie weer aantrekt, kunnen de IT budgetten weer verhoogd worden en meer projecten gestart worden. Maar het nieuwsartikel geeft ook aan dat in Europa de hyperscalers hun prijzen met 30% moeten verhogen en in Amerika met 20% om rekening te houden met de gestegen kosten. Veel clouddiensten draaien op deze hyperscalers. En juist dat zette mij aan het denken.

Wat betekent het als de energieprijzen hoog blijven en de prijzen van de hyperscalers daadwerkelijk lange tijd met 20 tot 30% omhoog gaan? Een prijsverhoging wordt niet zomaar weer ongedaan gemaakt. Prijzen die de inflatie volgen kunnen vaak doorberekend worden aan de eindklant en zullen niet direct gevolgen hebben. Maar geldt dat ook voor een prijsverhoging ver boven de inflatie? Gaan klanten dan nog steeds even gretig migreren naar de cloud of projecten in de cloud starten als voor de huidige economische druk?

Als de prijzen daadwerkelijk met 20 tot 30% omhoog gaan dan is mijn veronderstelling dat de markt meer in beweging komt dan nu. Klanten zullen kritischer kijken naar de daadwerkelijk afgenomen capaciteit, of die capaciteit niet minder kan, er wordt gekeken naar goedkopere alternatieven en diensten worden afgeschaald. De bomen groeien niet meer tot aan de hemel en er moeten keuzes gemaakt worden. Dit lijkt mij alleen maar een gezonde ontwikkeling. Nog te gemakkelijk wordt er capaciteit afgenomen in de cloud zonder daarbij een goede capaciteitsplanning te maken en groeit de afgenomen capaciteit ongebreideld door in de tijd. Er is immers onbeperkte capaciteit in de cloud. Alleen is die capaciteit niet gratis. Voor elke component moet betaald worden. Het is in sommige gevallen zelfs weer het moment om capaciteit in de cloud weg te halen en onpremise neer te zetten, zodat er weer een verschuiving plaats vindt van OPEX naar CAPEX. Ik denk dat er zeker use cases zijn waar dit op termijn goedkoper is, hoewel natuurlijk de kosten en de energie ook in het onpremise datacenter stijgen. We zien hier de ontwikkeling dat moderne servers en datacenter componenten steeds energiezuiniger worden die de stijging van de energiekosten kunnen dempen. Maar ook onpremise blijft natuurlijk dat slim met capaciteit omgegaan moet worden.

Heb ik een glazen bol en weet ik precies wat de toekomst gaat brengen? Zeker niet. Ik durf wel de voorspelling aan dat de energiekosten (en in mindere mate ook overige kosten) nog lange tijd hoog zullen blijven en waarschijnlijk nooit meer terugkomen op het oude niveau. Deze kosten zullen vroeg of laat (en ik denk eerder vroeg) doorgerekend gaan worden door de hyperscalers. Hierdoor zullen alle clouddiensten duurder worden. Om hier op voorbereid te zijn is het goed om kritisch te kijken naar de huidige capaciteitsbehoefte in de cloud, maar ook onpremise, om er tijdig voor te zorgen om niet meer te betalen dan strikt noodzakelijk.

Wilt u hierover eens van gedachte wisselen? Wij staan voor u klaar.

17 januari 2023
Ronald van Vugt