VCAP5-DVD voorbereidingen en examen-ervaring

Vandaag mijn VCAP5-DCD (VMware Certified Advanced professional, Datacenter Design) examen gehaald. Graag deel ik mijn ervaringen zodat jij daar je voordeel mee kunt doen.

Ter voorbereiding heb ik van 28 t/m 30 april de workshop VMware Design gevolgd, volgens VMware een aanbevolen training voor deze certificering. De titel van de workshop sluit zeker aan op de inhoud van het examen, maar de inhoud veel minder. Zelf vind ik deze workshop niet waardevol ter voorbereiding van het examen. Daarnaast heb ik het boek VCAP5-DCD Official Cert Guide bestudeerd. Bij de bestudering heb ik zeker onderdelen opgepikt die bij het examen essentieel waren. Dan gaat het met name om de design methodiek die VMware hanteert (heel kort samengevat: conceptual, logical, physical design, functional versus non-functional requirements en business requirements, constrains, assumptions en risks) en veel minder om de technische kennis. Vergis je namelijk niet. Het design examen vergt een diepgaande technische kennis van VMware. Hierbij gaat het om echte kennis, niet om weetjes. Het gaat  om: wat heeft deze technische implementatie voor gevolgen, wat betekent dat dan, worden hierdoor de business requirements ingevuld, etc. Deze diepgaande technische kennis haal je ook niet direct uit het boek en ook niet uit de workshop. Hoe dan wel?

Dan komt nu het meest waardevolle document. Zoals bij elk examen van VMware is de examen blueprint leidend. Dat geldt zeker voor dit examen. De examen blueprint is te vinden op:

https://mylearn.vmware.com/lcms/web/portals/certification/VCAP_Blueprints/VCAP-DCD-VDCD550-Exam-Blueprint-v3_3.pdf

In de examen blueprint staan ook links naar een groot aantal whitepapers. Bestudeer deze whitepapers allemaal is mijn advies! En overtuig je ervan dat je alle genoemde onderwerpen tot in detail beheerst. Is dit voldoende om het examen te halen? Nee, dat denk ik niet. Een jarenlange ervaring in het  beheren en ontwerpen van VMware omgevingen en van ontwerpen van infrastructuren in het algemeen is een must volgens mij. En dan niet alleen ontwerpen van compute, maar zeker ook van netwerk en opslag. Eigenlijk ging het examen vooral over het ontwerpen van netwerk en opslag en veel minder over het ontwerpen van compute.

Tot zover mijn tips om het examen voor te bereiden. Dan het examen zelf. Normaal gesproken heb ik ruim voldoende tijd, nu was het een race tegen de klok, terwijl het examen slechts uit 42 vragen bestaat en je 3 uur en drie kwartier over de beantwoording mag doen. Maar wat voor vragen. Stuk voor stuk draken van vragen. Van de 42 vragen zijn  er 7 ontwerpvragen, waarbij je met een visioachtige tool een ontwerp moet maken aan de hand van een case-beschrijving. Van de 7 ontwerpvragen is er één master ontwerpvraag die nog uitgebreider is. VMware gaat ervan uit dat voor het maken van het master ontwerp minimaal 30 minuten nodig is en voor de overige ontwerpen minimaal 15 minuten. Mijn ervaring is dat dit klopt. Tijdens het examen wordt heel duidelijk aangegeven wat de master ontwerpvraag is. Alleen al de lengte van de beschrijving van de casus van de master ontwerpvraag was voor mij voldoende reden de vraag te markeren en door te gaan met de rest in de hoop dat er op het einde nog voldoende tijd over was om het master ontwerp te maken. Dat was een verstandige beslissing. Hoewel ik te weinig tijd had om het volledig master ontwerp te maken, denk ik dat ik het ontwerp op hoofdlijnen wel gereed heb gekregen. Er zaten in ieder geval ook een paar quick-wins in. Dat heeft mij zeker punten opgeleverd. En zo heb ik alle 42 vragen in de tijd afgekregen.

En de andere vragen? Geen enkele multiple choice vraag, maar allemaal drag-and-drop vragen. Alle vragen hebben een korte of soms een minder korte case beschrijving en aan de hand van de gegeven informatie moeten items aan de linkerkant op de juiste positie naar de rechterkant gesleept worden. Gokken is er niet bij. Wat is namelijk het geval? Niet altijd moeten alle items aan de linkerkant naar de rechterkant gesleept worden en soms moet een item aan de linkerkant naar meer posities aan de rechterkant gesleept worden. Maar dat staat er meestal niet bij en als het er toch bijstaat, betekent dat volgens mij niet dat dit noodzakelijk is. Nee, in dit examen gaat het er daadwerkelijk om dat je tot in den treure het ontwerpen van een VMware omgeving beheerst en begrijpt wat de consequenties van bepaalde keuzen en technieken zijn.

Ik vind het examen zeker representatief als het gaat om het toetsen of je het ontwerpen van een VMware omgeving ook echt beheerst. De vragen gaan ver en diep, maar er zitten geen instinkers in. Gelukkig heeft VMware nog ruim voldoende andere mooie producten in het portfolio zitten, dus uitgestudeerd op VMware? Nee, dat gaat nooit gebeuren denk ik. Daarvoor is virtualisatie met VMware te mooi en is de portfolio van VMware te breed om dat niet allemaal op te willen slurpen.

9 juli 2015
Ronald van Vugt